O mnie

Ukończyłam studia magisterskie z dietetyki na Wydziale Lekarskim – Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym, Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, certyfikowanym Dietetykiem Przyjaznym Insulinoopornym, Edukatorem Żywieniowym w cukrzycy oraz Dietetykiem przyjaznym chorym na celiakię. Dzięki temu, że rozwijam swoje zawodowe kompetencje uczestnicząc w licznych konferencjach naukowych i szkoleniach z zakresu dietoterapii chorób otrzymasz pomoc zgodną z aktualnymi rekomendacjami Polskich Towarzystw Naukowych. Moje kwalifikacje możesz sprawdzić klikając poniżej → DYPLOMY.

Prowadzę własną Poradnię Dietetyczną w Oświęcimiu. Podczas współpracy bardzo ważne dla mnie jest stworzenie relacji opartej na zaufaniu – nie oceniam, nie krytykuję. Wspieram psychodietetycznie w zmianie nawyków żywieniowych, bo to jest bardzo ważne w osiągnięciu trwałego rezultatu. Tworzę proste, smaczne i elastyczne jadłospisy, w których uwzględniam indywidualne potrzeby Pacjentów: stan zdrowia, preferencje kulinarne, czas i możliwości finansowe. Pomagam zrzucić zbędne kilogramy bez zakazów, bez głodówek i co najważniejsze bez efektu jojo. Uczę jak radzić sobie w „trudniejszych momentach”, bo one mają prawo się pojawić. Pokazuję, że jedzenie nie musi być idealne, żeby było zdrow(sz)e – mam racjonalne podejście do żywienia.

Współpracuję przede wszystkim z osobami zmagającymi się z: nadwagą, otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, chorobą Hashimoto oraz zaburzeniami metabolicznymi/ endokrynologicznymi.

Poza współpracą indywidualną prowadzę szkolenia i zajęcia żywieniowe dla dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych.

  1. Szkolenie „Etyka i bezpieczeństwo a skuteczność w zawodzie dietetyka”, 26.01.2021r.
  2. Szkolenie „Tłuszcze, z czym to się je?”, 24.01.2021r.
  3. Kurs „Dieta w chorobie Hashimoto. Co pomaga w świetle badań”, 19.01.2021r.
  4. V Konferencja naukowo-szkoleniowa (on-line) pt.: „Mikrobiota a zdrowie dziecka”, 20-21.11.2020r.
  5. Szkolenie „Jak pracować z podjadającym pacjentem”, 22.06.2020r.
  6. V Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dietoterapia Zaburzeń Metabolicznych”, 6.06.2020r.
  7. Kurs „Żywienie i suplementacja w zespole policystycznych jajników”, 28.05.2020r.
  8. Szkolenie „dieta ubogoenergetyczna – praktyczne aspekty pracy z pacjentem”, 2020r.
  9. Szkolenie „Kontrola łaknienia”, 24.05.2020r.
  10. E-kurs „Praca z dziećmi z perspektywy psychodietetycznej”, 11.2019 – 01.2020r.
  11. III Śląska Konferencja Dietetyki Klinicznej, 19.10.2019r., Katowice
  12. II Konferencja „Żywienie Niemowląt i Małych Dzieci w Praktyce”, 21.09.2019r. Warszawa
  13. Szkolenie „Edukator w cukrzycy”, 13.04.2019r. Kraków
  14. Szkolenie „Zalecenia praktyczne dotyczące żywienia i suplementacji osób aktywnych fizycznie”, 2019r.
  15. Szkolenie „Trudne przypadki w gabinecie dietetyka”, 29.10.2018r.
  16. Szkolenie „Rola żywienia w zaburzeniach funkcji seksualnych”, 26.10.2018r.
  17. Szkolenie „Dietetyka sportowa – obalamy mity i magiczne teorie”, 25.10.2018r.
  18. Szkolenie „Insulinooporność – od zespołu metabolicznego do chorób układu krążenia”, 24.10.2018r.
  19. Szkolenie „Jelita kontra depresja”, 23.10.2018r.
  20. Szkolenie „Dialog Motywujący jako technika pracy dietetyka z pacjentem”, 22.10.2018r.
  21. Kurs szkoleniowy „Poradnictwo żywieniowe – warsztat praktyczny”, 2018r.
  22. Szkolenie „Rozszerzanie diety niemowlęcia i dieta dziecka w drugim roku życia – zalecenia i praktyka”, 24.04.2018r.
  23. Szkolenie „Diagnostyka w chorobie Hashimoto”, 24.11.2017r.
  24. Szkolenie „Immunożywienie osób aktywnych fizycznie”, 23.11.2017r.
  25. Szkolenie „Zespół jelita drażliwego – diagnostyka i dietoterapia”, 22.11.2017r.
  26. Szkolenie „Praktyczne zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy”, 21.11.2017r.
  27. Szkolenie „Pacjent z insulinoopornością w gabinecie dietetyka”, 20.11.2017r.
  28. Kurs specjalistyczny „Psychologia dla dietetyka”, 2017r.
  29. Szkolenie „Dieta w ciąży- aktualne zalecenia ekspertów dotyczące żywienia i suplementacji”, 12.10.2016r.
  30. Kurs „Żywienie w chorobach tarczycy”, 2016r. Kraków
  31. Kurs „Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią”, 02.2016r.
  32. Szkolenie „Rola dietetyka w cateringu szpitalnym”, 10.04.2014r. Kraków
  33. II międzywydziałowa konferencja z psychodietetyki „Zdrowy styl życia w kontekście psychodietetyki – część II”, 6.07.2014r. Wrocław
 
 

Prywatnie jestem miłośniczką zdrowej i smacznej kuchni. Pokazuję, że zdrow(sz)e jedzenie nie musi być drogie i skomplikowane. Moją pasją jest gotowanie i tworzenie nowych dań. Zapraszam Cię do skorzystania z moich przepisów i dawki dietetycznej wiedzy na platformach:

www.facebook.com/dietetyk.magdalena.tomczyk

 www.instagram.com/dietetykmagdalena

Jestem również mamą dwójki chłopców – dzięki temu doceniam szybkie posiłki, które zje cała rodzina.

Poradnia dietetyki Oświęcim - Dietetyk Magdalena Tomczyk

DYPLOMY: